Splošni pogoji

Pogoji poslovanja

Svetujemo Vam, da pred uporabo strani spletne trgovine pazljivo preberete spodaj navedene pogoje poslovanja. Z uporabo spletne strani izrazite svoje strinjanje z navedenimi pogoji. Če se s pogoji ne strinjate, Vas prosimo, da ne uporabljate spletne trgovine ‘rucoli.si’. RUCOLI d.o.o. (v nadaljevanju ponudnik) si pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletni strani ‘rucoli.si’ kadarkoli. Vse spremembe so zavezujoče za kupce, zato Vam priporočamo, da si redno ogledujete pogoje poslovanja.

Podatki o ponudniku

‘rucoli.si’ je spletna trgovina, s katero upravlja podjetje RUCOLI d.o.o.

Osnovni podatki podjetja:

Naziv podjetja: RUCOLI d.o.o.
Naslov: Jamova cesta 29, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: info@rucoli.si
Kontaktna telefonska številka: +386 (0) 41 888 607

Cene

Vse cene v spletni trgovini ’rucoli.si’ so navedene v EUR in vključujejo davek na dodano vrednost (DDV). Cena, navedena ob posamezni embalaži, ne vsebuje stroškov pošiljanja. Cene se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Veljavna je tista cena, ki je objavljena na dan naročila (tj. na dan zaključka in oddaje naročila).

Cena, izpisana ob koncu naročila, je končna cena, sestavljena iz cene izdelkov in stroškov pošiljanja.

Naročila

Podatki o sklenjeni pogodbi oziroma o oddanem naročilu so shranjeni pri ‘rucoli.si’. Dosegljivi so ali v uporabniškem računu posameznega uporabnika (dostop preko interneta) ali v podatkovni bazi podjetja RUCOLI d.o.o. (dostop osebno ali po telefonu). Kupec lahko pridobi kupoprodajno pogodbo (naročilo) v slovenskem jeziku.

Kupec odgovarja za podatke dane v procesu izvajanja naročila. Ponudnik ne odgovarja za morebitne napake pri dostavi zaradi napačnega naslova. Račun za naročeno in plačano blago bo kupec prejel po pošti skupaj z naročenim blagom.

Popravke ali dodatke k naročilu nam lahko pošljete po elektronski pošti na info@rucoli.si.

Postopek nakupa – sklenitev pogodbe

Izbira izdelka
Vsak artikel je predstavljen s sliko, opisom in ceno. Ko se odločite za nakup enega izmed njih, kliknete »DODAJ V KOŠARICO«.

Nakupovalna košarica
V nakupovalni košarici so zbrani podatki o vašem naročilu (izbrani izdelki, njihova količina in cena). V pregledu košarice lahko spreminjate količino izdelkov ali izbrane izdelke odstranite iz košarice.

Prijava
Ko želite dokončati nakup v košarici, kliknete »NA BLAGAJNO«. Če ste se že kdaj prej prijavili v E-trgovino, vnesete svoj e-poštni naslov in geslo, če pa se prijavljate prvič, morate registrirati in aktivirati uporabniški račun.

Registracija, aktivacija uporabniškega računa in oddaja naročila
Tako GOST, kot registriran uporabnik imata pravico do nakupa v spletni trgovini “rucoli.si”. Zaradi zagotavljanja varnosti in resničnosti podatkov za nakup preko spleta priporočamo registracijo v spletni trgovini. Ko izpolnite registracijski obrazec boste na navedeni email naslov prejeli aktivacijsko kodo in povezavo. Potrebno je le klikniti na povezavo v emailu in vaš račun bo aktiviran.

Po prijavi še enkrat preglejte vsebino košarice in nadaljujete s klikom na »NA BLAGAJNO«, kjer vpišete naslov, na katerega želite prejeti naročilo (“naslov za dostavo”) in naslov, na katerega želite da bo račun izstavljen (“naslov plačnika”). Izberite način plačila, preverite podatke in kliknite na “NADALJUJ”. V zadnjem koraku vam preostane še samo pregled podatkov in potrditev naročila (klik na “ODDAJ NAROČILO”). V primeru da želite spremeniti podatke, kliknite zavihek katerega želite spremeniti.

Potrdilo o nakupu

Na vaš e-naslov boste prejeli potrdilo o nakupu, izdelke pa bomo skupaj z računom dostavili na izbran naslov. V primeru, da želite dodatne informacije v zvezi z vašim nakupom, se sklicujte na referenčno številko naročila, ki jo najdete v prejetem potrdilu o nakupu.

V primeru da potrebujete tehnične in varnostne liste za naročene artikle nam prosim pišite na info@rucoli.si.

Možnosti plačil v spletni trgovini

Plačilo po predračunu
Pri plačilu po predračunu se Vam izpiše sklic in TRR. Položnico lahko plačate preko spletne banke, na banki ali na pošti. Metoda plačila preko spletnih bank je med vsemi načini plačil zagotovo najvarnejša in najhitrejša in je zato tudi najbolj zaželena. S plačilom počakajte, da Vaše naročilo preide v stanje “V obdelavi”. Po opravljenem plačilu lahko pošljete potrdilo o plačilu. Tako omogočite hitrejšo obravnavo Vašega naročila.

Naše pakete dostavlja dostavna služba GLS (General Logistics Systems, logistične storitve, d.o.o.) ali Pošta Slovenije. Pri naročilu s plačilom po povzetju ne nastanejo nobeni dodatni stroški. Plačilo kurirju je možno z gotovino ali s plačilno kartico.

V kolikor se s kurirjem GLS dogovorite da Vam paket pusti v poslovalnici Petrol, si Petrol obračuna dodatne stroške za vročanje paketov v višini 0.45€ na paket oziroma 1.05€ za paket z odkupnino. Znesek velja za vsak posamezni paket!

Plačilo s plačilno oziroma kreditno kartico
Možno je plačilo s plačilno oz. kreditno kartico (MasterCard® in Visa).

Plačilo ob osebnem prevzemu
Naročilo plačate ob prevzemu v naši poslovni enoti z gotovino in z kartico. Po obravnavi naročila Vam pošljemo sporočilo ali pa Vas pokličemo, kdaj lahko prevzamete naročeno blago.

Dobavni rok

Ponudnik se bo potrudil, da bo blago dostavljeno do naročnika v navedenih rokih. Po oddaji naročila boste prejeli sporočilo s kopijo naročila, ki vsebuje naročene artikle in skupno ceno. V sporočilu naročila bosta navedena tudi telefonska številka in naslov elektronske pošte za stike s kupci, na katerega se lahko obrnete v primeru kakršnihkoli vprašanj ali pripomb v zvezi z Vašim naročilom. V primeru, da blaga, ki ste ga naročili, ni na zalogi, se bomo z Vami dogovorili o dobavnem roku. RUCOLI d.o.o. lahko v času do izdaje obvestila, da je naročilo “V obdelavi”, naročilo za katerega ugotovi, da ga pod navedenimi pogoji ne more izvesti, zavrne.

Dostava

Dostavo naročenega blaga opravlja naš pogodbeni partner.  Vsa naročila opravljena do 11. ure bodo odpremljena še isti ali naslednji dan (pod pogojem, da je blago na zalogi). Tranzitni čas ne vključuje sobote, nedelje in praznikov. Dostava blaga je omejena na ozemlje države Slovenije. V nobenem primeru pa spletna trgovina ni odgovorna za prekoračen rok dostave.

Dostava se vrši v po dogovoru s šoferjem GLS zato priporočamo, da ob naročilu navedete telefonsko številko, na katero ste vedno dosegljivi (npr. Vaš GSM), saj Vas bo šofer poklical da se dogovorite za uro in kraj dostave. Naročene izdelke lahko osebno prevzamete tudi v naši poslovni enoti (plačilo z gotovino in z kartico).

Strošek dostave je obračunan pred zaključkom naročila.

V primeru, da zaloga poide, Vas bomo o tem nemudoma obvestili in Vam predstavili ostalo ponudbo ali Vam sporočili dobavni rok za naročene artikle. Upravitelj spletne trgovine ‘rucoli.si’ si pridržuje pravico do zavrnitve naročenega blaga po lastni presoji.

Osebni prevzem

RUCOLI d.o.o., Jamova cesta 29, 1000 Ljubljana

Strošek dostave

Strošek dostave je enoten za celo Slovenijo in se ne razlikuje glede na težo naročila.

Vračilo izdelkov

V skladu z določili 43.člena Zakona o varstvu potrošnikov lahko naročeno blago, ki ste ga kupili, iz kakršnegakoli razloga vrnete v 14 dneh od prejema.

Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku. Svojo reklamacijo sporoči na naslov info@rucoli.si

Blago morate vrniti nepoškodovano, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini skupaj z originalnim računom najkasneje v 14 dneh od prejema sporočila ob odstopu od pogodbe.  Morebitne stroške vračila krije kupec razen, če je vnaprej dogovorjeno drugače. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo!

Stroške pošiljanja reklamiranega blaga krije kupec. Ponudnik krije stroške pošiljanja reklamiranega blaga le v primeru vračila zaradi dostave napačnega blaga, tj. če kupec ne dobi blaga, ki ga je naročil.

Varovanje podatkov in zasebnost

‘rucoli.si’ spoštuje Vašo zasebnost. Registracija in/ali vpis osebnih podatkov v spletni nakupovalni center ’rucoli.si’ je nujen in izključno potreben samo za pravilno izvajanje storitev ‘rucoli.si’. ‘rucoli.si’ ali njegov upravitelj ne bo nikoli posredoval, prodal, dal v najem ali kako drugače trgoval z Vašimi osebnimi podatki. Vaši osebni podatki ne bodo nikoli uporabljeni, če se ne strinjate z načinom uporabe. Uporabnikom je na voljo vpogled v podatke, ki jih hranimo o njih, preko njihovega uporabniškega računa.

Skrbno varujemo Vaše podatke pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom ali razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem. Podatki so shranjeni v strežnikih, zaščitenih z geslom in z omejenim dostopom. Spletno mesto ‘rucoli.si’ dobro skrbi za varnost Vaših osebnih podatkov in spoštuje Vašo izbiro za njihovo nameravano rabo.

Ponudnik o uporabnikih spletne strani zbira naslednje podatke:

osnovni podatki o uporabniku (ime in priimek, naslov prebivališča – pošt. št. in kraj);

kontaktni podatki in podatki o moji komunikaciji z upravljavcem (e-poštni naslov, telefonska številka, datum, ura in vsebina poštne ali e-poštne komunikacije, datum.

podatke o uporabnikovih nakupih in izdanih računih (datum in kraj nakupa, kupljeni artikli, cene kupljenih artiklov, skupni znesek nakupa, način plačila, naslov za dostavo, številka in datum izdaje računa, oznaka osebe, ki je izdala račun, ipd.) ter podatke o reševanju reklamacij izdelkov;
podatke o uporabnikovi uporabi spletnega mesta upravljavca (datumi in ure obiskov spletnega mesta, obiskane strani oz. URLji, čas zadrževanja na posamezni strani, število obiskanih strani, skupni čas obiska spletnega mesta, opravljene nastavitve na spletnem mestu) ter podatke o uporabi (branju) prejetih sporočil (e-pošta) upravljavca;
država, regija;
geslo v kodirani obliki, datum in čas registracije;
morebitne druge podatke, ki jih uporabnik sam prostovoljno posreduje družbi.

Osebne podatke, ki so označeni kot neobvezni, lahko uporabnik posreduje, če to želi. Za uporabnika, ki ponudniku ne posreduje neobveznih osebnih podatkov ni nobenih posledic.

Ponudnik obdeluje IP naslove naprav, preko katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Ponudnik na spletnem portalu uporablja »piškotke«, po katerih prepoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov, kar pomeni, da zgolj na podlagi tako zbranih podatkov ni mogoče ugotoviti imena in priimka in drugih identifikacijskih podatkov uporabnika.

“rucoli.si” se zavezuje, da ne bo pod nobenim pogojem brez izrecnega dovoljenja posredovala osebnih oz. drugih podatkov tretji osebi oz. ne bo omogočil tretji osebi, da vpogleda v osebne oz. druge podatke  udeleženca oz. uporabnika razen, če, bi od njega to zahtevale državne oblasti, če je taka obveznost določena v zakonu ali za potrebe za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi.

Uporabnik lahko kadarkoli zahteva, pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma prenehanje obdelave osebnih podatkov, in sicer po e-pošti na naslov info@rucoli.si ali pisno na naslov Rucoli d.o.o., Jamova cesta 29, 1000 Ljubljana

V kolikor uporabnik registrira svoj uporabniški račun na spletnem mestu se njegov uporabniški račun vodi vse do izbrisa s strani uporabnika oz. do preklica, osebni podatki uporabnika pa se obdelujejo in varno shranjujejo še eno leto po izbrisu uporabniškega računa, zaradi zagotavljanja pravic iz Splošne Uredbe GDPR.

Za zavarovanje osebnih podatkov uporabljamo  organizacijske, tehnične in druge ustrezne postopke in ukrepe, da se prepreči nepooblaščen dostop ali uničenje podatkov, njihove spremembe ali izgubo ter nepooblaščeno obdelavo.

Posredovanje podatkov

Ponudnik zbranih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam, razen izjem določenih v politiki zasebnosti, ki so nujno potrebne za izvedbo kupoprodajne pogodbe (dostavna služba ipd.)

Hramba osebnih podatkov

Ponudnik bo hranil osebne podatke uporabnika / kupca le toliko časa, dokler bo to potrebno za uresničitev namena, zaradi katerega so bili osebni podatki zbrani in nadalje obdelovani (npr. za zagotovitev, da uporabnik dostopa in uporablja uporabniški spletni račun pri ponudniku in ponudnikovo spletno trgovino, za ponudnikovo izpolnitev uporabnikovih naročil, preveritev uporabnikovih  plačil in izpolnitev drugih obveznosti ponudnika in/ali vaših obveznosti, za zagotovitev, da lahko uporabnik dostopa do posebnih informacij, ki so mu na voljo, za ponudnikovo pošiljanje e-novic ipd.).

Ponudnik obdeluje osebne podatke v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov ter Splošno Uredbo GDPR na sledečih pravnih podlagah:

  • na podlagi zakona – le – te osebne podatke ponudnik hrani za obdobje, ki ga predpisuje zakon;
  • na podlagi pogodbenega razmerja – le-te osebne podatke ponudnik hrani za obdobje, ki je potrebno za izvršitev pogodbe in še 5 let po njenem prenehanju, razen v primerih, ko pride med uporabnikom in ponudnikom do spora v zvezi s pogodbo; v takem primeru hrani Ponudnik podatke še 5 let po pravnomočnosti sodne ali arbitražne odločbe ali poravnave ali, če sodnega spora ni bilo, 5 let od dneva mirne rešitve spora;
    na podlagi osebne privolitve uporabnika / kupca – le-te osebne podatke ponudnik hrani trajno, do preklica te privolitve s strani posameznika. Ponudnik take podatke izbriše še pred preklicem le, kadar je že dosežen namen obdelave osebnih podatkov (npr. v primeru, da bi ponudnik prenehal s poslovanjem preko spletne trgovine, bi ponudnik vse osebne podatke, zbrane v ta namen, izbrisal četudi posameznik, ki je privolil v obdelavo osebnih podatkov za namen registracije uporabniškega profila, takega preklica ni podal).

Pravno obvestilo

Spletna trgovina ’rucoli.si’ in vsi podatki, slike artiklov in grafika, prikazani na spletni strani, so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja. Blagovne znamke in logotipi posameznih podjetij so v njihovi lasti.

Odgovornosti

Lastnik spletne trgovine je podjetje RUCOLI d.o.o. Trudimo se, da bi ta stran vključevala točne in ažurne informacije. Vendar pa RUCOLI d.o.o. ne daje garancije ali jamstva za točnost informacij, prav tako pa ne prevzema nobene odškodninske ali druge odgovornosti za napake v vsebinah na spletni strani ‘rucoli.si’. Slike artiklov so simbolične in ne predstavljajo dejanskega stanja (barve, dodatna oprema).

Podjetje nosi odgovornost za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo v dveh letih od prevzema blaga, v skladu z ZVPot.

Napaka je stvarna, kadar:

  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,
  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila ponudniku znana oziroma bi mu morala biti znana,
    artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
    je ponudnik izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost artikla se preverja z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi? Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti (na elektronski naslov: info@rucoli.si) v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled artikla.

Po ustreznem obvestilu in omogočenem pregledu artikla bomo bodisi:

odpravili napako na artiklu,
povrnili del plačanega zneska v sorazmerju z napako,
izdelek z napako zamenjali z novim brezhibnim izdelkom,
povrnili celotni plačani znesek.

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno evropsko zakonodajo o varstvu potrošnikov. Pritožbe in reklamacije lahko uporabniki pošljejo po elektronski pošti na info@rucoli.si ali na poštni naslov:

RUCOLI d.o.o., Jamova cesta 29, 1000 Ljubljana

Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ponudnik mora v petih delovnih dneh potrditi, da je pritožbo prejel, sporočiti uporabniku oz. kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga ves čas obveščati o poteku postopka. Ponudnik si bo prizadeval po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

RUCOLI d.o.o. se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si RUCOLI d.o.o. prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Skladno z zakonskimi normativi RUCOLI d.o.o. ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Ključni predpisi
Obligacijski zakonik (OZ), Uradni list RS, št. 83/2001, 32/2004, 28/2006
Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), Uradni list RS, št. 44/2006 (ZASP-UPB2)
Zakon o bančništvu (ZBan-1), Uradni list RS, št. 131/2006
Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP), Uradni list RS, št. 57/2000, 30/2001, 25/2004, 73/2004, 61/2006
Zakon o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT), Uradni list RS, št. 61/2006
Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom), Uradni list RS, št. 43/2004, 86/2004, 129/2006
Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), Uradni list RS, št. 42/2006, 60/2006
Zakon o gostinstvu (ZGos), Uradni list RS, št. 4/2006 (ZGos-UBP1)
Zakon o medijih (ZMed), Uradni list RS, št. 35/2001, 54/2002, 62/2003, 73/2003, 113/2003, 16/2004, 123/2004, 96/2005, 69/2006
Zakon o plačilnem prometu (ZPlaP), Uradni list RS, št. 110/2006 (ZPlaP-UPB3), 114/2006, 131/2006
Zakon o trgovini (ZT), Uradni list RS, št. 30/2006 (ZT-UPB3), 17/2006, 118/2006
Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), Uradni list RS, št. 86/2004, 113/2005
Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), Uradni list RS, št. 98/2004 (ZVPot-UPB2), 117/2004, 46/2006
Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), Uradni list RS, št. 117/2006